Вчені назвали одну із причин погіршення роботи серця

Вчені назвали одну із причин погіршення роботи серця

01.10.2023 Off By admin

Як стало відомо, на погіршення роботи серця впливає відсутність нормального нічного сну. Це також може стати причиною виникнення атеросклерозу. Авторкою дослідження виступила Келсі Фулл, доцентка відділення епідеміології у Вандербільті. Як зазначила Келсі, це вперше вчені змогли довести зв’язок між атеросклерозом та недостатньою тривалістю сну.

У дослідженні взяли участь дві тисячі пацієнтів віком від 45 до 84 років, які не мали жодного серцево-судинного захворювання. Усі вони носили спеціальні наручні пристрої, що визначали тривалість сну та активності. Пацієнти також вели щоденники і взяли участь у нічному досліді, під час якого вчені вимірювали фази сну, дихання, частоту серцевих скорочень, час пробудження й засинання.

В результаті дослідження було виявлено, що люди з нерегулярною тривалістю сну більше схильні до розвитку атеросклерозу (утворення на стінках артерій бляшок). Хвороба призводить до звужування артерій, блокується приток крові, поживних речовин і кисню до органів.

Якщо різниця тривалості сну становить понад дві години на тиждень, на 12% збільшується ймовірність утворення у людини каротидних бляшок. Також збільшується і ймовірність звуження периферичних артерій.

Читайте також:  Нервове переїдання: як стежити за харчуванням в умовах постійного стресу