Терапевт попередив про токсичність парацетамолу

Терапевт попередив про токсичність парацетамолу

04.05.2023 Off By admin

При прийомі парацетамолу необхідно чітко дотримуватись інструкції, щоб не зіткнутися з неприємними наслідками для здоров’я.

«Парацетамол стоїть окремо серед інших жарознижувальних препаратів. По суті це єдиний, який ніяк не впливає на склад крові. Але сам собою він токсичний», — зазначив експерт у розмові.

Він пояснив, що нейтралізувати токсичну дію анальгетика може тільки печінка, тому вкрай важливо дотримуватись рекомендованого дозування, щоб уникнути надмірного навантаження на орган.

За словами лікаря, максимально допустима доза парацетамолу для дорослої людини без серйозних проблем зі здоров’ям становить близько 4 г. У стандартній таблетці міститься 500 мг речовини, відповідно, в теорії можна за добу випити до восьми таблеток без серйозного ризику для здоров’я. Проте це крайність, до якої не варто доходити.

«Краще обмежитися трьома-чотирма прийомами. Якщо пацієнтові з якоїсь причини не допомогла перша таблетка, перед наступним прийомом має пройти як мінімум дві години», — резюмував лікар.

Також фахівець застеріг від вживання алкоголю в процесі лікування та нагадав, що людям із проблемною печінкою парацетамол протипоказаний. Грубе порушення вказівок по прийому може призвести до того, що препарат почне токсично впливати на клітини печінки, а це може призвести до найсерйозніших наслідків, аж до летального результату.

Читайте також:  Онколог розповів про методи профілактики раку