Офтальмолог назвала нешкідливі та небезпечні причини зниження зору

Офтальмолог назвала нешкідливі та небезпечні причини зниження зору

24.04.2023 Off By admin

Зниження зору є найчастішим приводом звернення пацієнтів до офтальмолога. Про найпоширеніші причини такої недуги — від нешкідливих до найнебезпечніших.

За її словами, зниження зору може бути як тимчасовим явищем (тривалістю від кількох хвилин до доби), так і раптовим без подальшого відновлення.

Якщо говорити про причини, які можуть призводити до тимчасового зниження зору, лікар виділила мігрені, недостатність вертебробазилярних артерій, оклюзію сонних артерій, зміна артеріального тиску.

Різке та раптове зниження зору, за словами Мельникової, може бути спричинене такими небезпечними причинами, як оклюзія судин сітківки, крововилив у склоподібне тіло, а також неврити зорового нерва.

Лікар зазначила, що у таких випадках людина може сама помітити погіршення зору та вчасно записатися на прийом до офтальмолога.

«Але є стани, коли зір знижується повільно та безболісно. Особливо небезпечною в цьому плані є глаукома — захворювання зору, що інвалідизує, коли загибель нервових клітин сітківки і зорового нерва призводить до слабобачення і сліпоти за рахунок звуження полів зору, аж до «трубкового. І тут допоможе лише профілактика», — розповіла офтальмохірург.

При цьому вона зазначила, що не існує чарівних крапель чи особливої ​​дієти для зміцнення зору. За її словами, найчастіше такі методи марні.

Натомість вона порадила дотримуватися режиму зорових навантажень — щогодини змінювати вид діяльності на фізичну. Під час таких перерв лікар рекомендувала використовувати зволожуючі краплі з гіалуроновою кислотою без консервантів.

«А також дивитися вдалину і вдивлятися в об’єкти на дистанції більше 5 м. Не варто забувати про піші прогулянки — не менше години на день для дорослих і не менше 10 годин на тиждень для дітей», — підсумувала Мельникова.

Читайте також:  Лікарі назвали один фрукт, який запобігає появі раку, інсульту та захворюванню серця