О котрій потрібно прокидатися, щоб покращити здоров’я та продовжити життя

О котрій потрібно прокидатися, щоб покращити здоров’я та продовжити життя

08.09.2023 Off By admin

Всім відомо, щоб жити довше та якісніше, потрібно стежити за якістю та кількістю сну. Однак дослідники з’ясували, що час пробудження також відіграє велике значення і може впливати на тривалість життя.

Дослідники вивчили режим сну та здоров’я понад 400 тисяч людей і дійшли висновку, що «жайворонки» живуть довше «сов». Після врахування віку, статі, шкідливих звичок, індексу маси тіла, тривалості сну та інших змінних факторів експерти виявили, що порівняно із «жайворонками» у «сов» ризик смерті більший на 10 відсотків.

Вчені з’ясували, що у людей, які пізно прокидаються вища ймовірність виникнення психологічних розладів. Також у «сов» на 30% вища ймовірність розвитку цукрового діабету. Також цей тип людей частіше страждає на респіраторні та шлунково-кишкові захворювання.

Автор дослідження Крістен Л. Кнутсон розповіла, що тип «сова» частково визначається генетикою, але за бажання можна внести корективи у свій розклад і стати «жайворонком». Кнутсон радить поступово лягати і прокидатися раніше, уникати смартфонів перед сном і нарешті вийти із «зони сови».

Читайте також:  Психіатр-нарколог назвав найбільш небезпечний алкогольний напій