Мікроелемент для гормонів: які продукти треба вживати, щоб уникнути дефіциту йоду

Мікроелемент для гормонів: які продукти треба вживати, щоб уникнути дефіциту йоду

01.10.2023 Off By admin

Йод – дуже важливий мікроелемент, запас якого потрібно поповнювати. Дефіцит йоду вкрай небезпечний для людського організму, оскільки нестача цього мікроелемента збільшує ризик серйозних захворювань щитовидної залози, органів травлення, він також впливає на розумовий розвиток. Експерти розповіли, як уникнути йододефіциту.

Йод необхідний для ство­рення гормонів щитовидної за­лози, що регулюють метабо­лізм. Доведено, що тиреоїдні гормони посилюють імунну від­повідь організму, захищаючи нас від багатьох недуг.

Організм людини не виробляє йоду, але його можна отримати з певних продуктів. Щоб уникнути йододефіциту, необхідно регулярно і збалансовано харчуватися, вживаючи такі продукти:

  • морські водорості – норі, ламінарія, комбу, вакам;
  • риба та молюски – тріска, консервований тунець, устриці, креветки;
  • кухонна сіль із позначкою «йодована»;
  • молочні продукти – молоко, сир, йогурт;
  • яйця;
  • яловича печінка.

Аби організм засвоював йод, кишковий тракт повинен бути здоровим. Хвороби кишечнику погіршують здатність цього ор­гана всмоктувати корисні ре­човини, а отже, скільки б ми не їли йодовмісних продуктів — по­зитивного результату не буде.

Читайте також:  Що категорично не можна пити під час застуди