Лікарі виявили несподівану користь популярних ласощів

Лікарі виявили несподівану користь популярних ласощів

22.07.2023 Off By admin

Корисні властивості чорносливу відомі з часів Стародавнього Єгипту, де навчилися правильно висушувати сливи. Цей сухофрукт містить багато вітамінів, славиться своїми антиоксидантними властивостями, зміцнює стінки судин і нормалізує травлення.

Лікарі з Медичного центру у справах ветеранів і Каліфорнійського університету в Сан-Франциско виявили несподіване застосування цих ласощів для лікування хворих після важких травм.

Вчені поставили ряд дослідів на мишах. Виявилося, що чорносливова дієта допомагає тваринам запобігти втраті кісткової маси після травми хребта і швидко відновити її. «У різних унікальних сценаріях досліджень сушена слива незмінно асоціювалася з сприятливою реакцією кісток. Жоден інший продукт не має такого позитивного ефекту», – розповів почесний професор Каліфорнійського університету.

Залишається неясним, які біологічно активні сполуки в сушеній сливі відповідальні за благотворний вплив на кістки. Однак дослідники припускають, що вміст поліфенолів в чорносливі може мати значення. Нефенольні сполуки чорносливу, такі як вітамін К і марганець, також можуть бути залучені в цей процес. Вважається, що обидві речовини допомагають підтримувати здоров’я кісток.

Вченим ще належить детально вивчити механізм впливу сливи на здоров’я кісток. Однак каліфорнійські медики вже зараз впевнені, що додавання чорносливу в раціон допоможе людям поліпшити стан їх кісток. “Реакція кісток на чорнослив чудова, особливо тому, що сушені сливи є важливим елементом здорового харчування, і вони легко доступні, економічні та безпечні”, – зазначив професор.

Читайте також:  Названі найбільш корисні продукти для зміцнення зубів і ясен