Лікар розповіла, які повсякденні травми можуть спричинити смертельну хворобу.

Лікар розповіла, які повсякденні травми можуть спричинити смертельну хворобу.

23.08.2023 Off By admin

Травми, отримані під час присадибних робіт, можуть призвести до зараження правцем , розповіла лікар.

За її словами, зараження правцевою паличкою можуть спровокувати не лише великі травми, іноді досить просто наступити на іржавий цвях, несильно порізатися чи проколоти м’які тканини брудним садовим інвентарем, рибальським гачком чи іншими предметами.

Лікар попередила, що не можна залишати поза увагою отримані на дачі опіки ніг і рук, оскільки ці частини тіла контактують із землею і можуть стати «вхідними воротами для інфекції».

Як зазначила лікар, спочатку правець атакує периферичні нервові закінчення, а без своєчасного лікування перемикається і на центральну нервову систему.

«Цей незворотний та смертельно небезпечний процес призводить до судом та найважчих м’язових спазмів, які викликають зупинку дихання», – пояснила фахівець.

Лікар підкреслила, що в групі ризику захворіти правцем через повсякденні травми знаходяться невакциновані люди, які робили щеплення більше 10 років тому або не мають достатньої кількості антитіл. Таким категоріям громадян потрібно якнайшвидше звертатися до лікаря при отриманні ран та порізів іржавими чи брудними предметами.

Читайте також:  Білий наліт мовою може свідчити про наявність онкології