Лікар розповіла кому краще зменшити споживання картоплі

Лікар розповіла кому краще зменшити споживання картоплі

01.10.2023 Off By admin

Британська лікарка дієтологиня Сара Брюер заявила, що людям, у яких підвищений кров’яний тиск варто їсти менше картоплі – не більше чотирьох порцій на тиждень.

Сара Брюер посилається на дослідження Гарвардської медичної школи, в якому аналізувалися дані трьох великих проектів за участю понад 187000 чоловіків і жінок. Вчені порівняли показники людей, що вживали картоплю у різному вигляді кілька порцій на тиждень і людей. Що вживали значно менше картоплі. Вони виявили, що ризик високого кров’яного тиску (гіпертонії) був на 11% вище в групі тих, хто часто вживав картоплю до раціону.

Вживання чотирьох або більше порцій картоплі на тиждень пов’язане з підвищеним ризиком гіпертонії, – підкреслила доктор Сара Брюер.

Також дієтолог помітила, що картопля після приготування має більш високий глікемічний індекс в порівнянні з іншими овочами. Це означає, що її вживання може призвести до підвищення рівня цукру в крові.

Також лікар нагадала, що високий кров’яний тиск часто називають «тихим вбивцею», тому що його симптоми зазвичай проявляються тільки в разі надзвичайно серйозного підвищення. Поширені ознаки небезпечної гіпертонії включають стукіт в грудях, поява крові в сечі, сильні головні болі.

Дуже важливо, щоб всі дорослі люди старше 40 років періодично перевіряли свій кров’яний тиск і зверталися до лікарів у разі його високих показників. Важливо розуміти, що навіть удаване несуттєвим підвищення може сприяти в довгостроковій перспективі розвитку небезпечних для життя станів, – поділилася експертка.

Читайте також:  Лікар-гастроентеролог назвала найнебезпечніший вид сніданку