Лікарі розповіли, чи справді шкідливо запивати їжу звичайною водою

Лікарі розповіли, чи справді шкідливо запивати їжу звичайною водою

24.02.2023 Off By admin

Експерти розвіяли популярний міф про шкоду води.

Дбаємо про шлунок

Багато людей вважають, що якщо запивати їжу звичайною водою, то цим вони можуть зашкодити здоров’ю шлунка. Тому що через це нібито знизиться кислотність і їжа перестане нормально перетравлюватися. Отже, організм недоотримає корисні речовини.

Експерти порталу не погоджуються з цією думкою. Вони нагадують усім, хто погано вчився у школі, що шлунковий сік у будь-якому разі, здебільшого, складається з води. Та й їжа також містить багато рідини: від огірків і кабачків до буряків або супу. Відповідно, потрапляючи всередину, їжа також сприяє зниженню рівня кислотності шлункового соку. Однак від цього ніхто не страждає.

Справа в тому, що у відповідь на цей процес залізисті клітини шлунка починають активно виробляти соляну кислоту доти, доки рівень pH не досягне потрібного значення.

Пити чи ні?

Медики стверджують, що склянка звичайної негазованої води не завдасть жодної шкоди здоров’ю. І неважливо, що нею запивають – борщ чи смажену картоплю із грибами.

Не має значення й температура води в склянці. Сучасні вчені шляхом численних досліджень спростували оману, що холодна вода призводить до нетравлення та переїдання.

Насправді температура їжі та води зовсім не впливає на швидкість травлення.

Єдине, на чому наполягають медики, це не пити під час пережовування їжі – вона має просочитися ферментами та слиною, необхідними для травлення.

Чим запивати їжу точно не варто

Лікарі категорично не рекомендують запивати сніданок, обід чи вечерю солодкими чи газованими напоями. Головна причина – достаток цукру в них. Такі напої можуть спровокувати печію чи метеоризм.

Обережним слід бути і при надто частому вживанні чаю чи кави. У величезних кількостях вони також корисні.

Читайте також:  Лікар назвав спецію, що знижує ризик раку